BloggProffs

Köksfranska

Tänkte ge er en liten lektion i köksfranska, dock inte fullständig då listan hade blivit oerhört lång =). Bara de vanligaste orden. Alla kockar lär sig en del köksfranska under utbildningen för att underlätta i framtiden om dom får ett jobb i ett utländskt kök. Språket i köket är detsamma i nästan hela världen.

  1. Amuse bouche – Aptitretare
  2. Apéritif – Fördryck
  3. Béchamelle – Vit sås
  4. Braiser (Bräsera) – Småkoka
  5. Brunoise – Grönsaker i små tärningar 3-5 cm stora.
  6. Buffet – Buffe
  7. Café au lait -  Kaffe med mjölk
  8. Chateaubriand – Oxfilé med persiljesmör
  9. Chévre – Get
  10. Consommé – Klar buljong
  11. Créme – Grädde
  12. Dîner – Dagens rätt
  13. Fond – Stambuljong, såsgrund
  14. Fromage – Ost
  15. Julienne – Strimlade grönsaker
  16. Mis en place – Allt på plats
  17. Pocher ( Pochera) – Lättkoka i sjudande vatten
  18. Poisson – Fisk
  19. Sauce – Sås
  20. Sautera – Fräsa
  21. Veau – Kalv

Reggad på Commo.se

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu