BloggProffs

Pocherad rödtunga med hummer & vitvinssås.

 Ett litet lyxigt alternativ till en härlig fiskrätt. Serveras med pressad potatis.

Till 4 personer:

  1. Rödtunga 800g.
  2. Potatis 12 stycken.
  3. Hummerfond 3 msk.
  4. Vispgrädde 2,5 dl.
  5. Grönsaksfond 1 msk.
  6. Citron 1 stycken.
  7. Dill 1 knippe.
  8. Purjolök 0,5 dl.
  9. Räkor 0,5 dl.
  10. Scharlottenlök 3 stycken.
  11. Salt & vitpeppar.
  12. Vatten 3 liter (koka fisken i) + 3 dl (till såsen)
  13. Vitt matlagningsvin 1 dl.
  14. Olivolja
  15. Maizena.

Tillbehör:

  1. Citron.
  2. Dill.
  3. Valfri sallad.

Gör så här:

  1. Skala potatis, grovhacka scharlottenlöken & purjolöken.
  2. Koka potatisen i en kastrull med saltat vatten.
  3. Koka upp ytterligare en kastrull med saltat vatten & lite pressad citron.
  4. Fräs de grovhackade lökarna i en kastrull tillsammans med olivolja,1/4 av dillen och räkorna. Salta & peppra. Tillsätt vinet. Låt vinet koka bort lite, tillsätt sedan hummerfonden, grönsaksfonden och vattnet. Koka upp igen.
  5. Rulla ihop fiskfileérna med insidan utåt, stick en tandpetare eller dylikt i för att hålla ihop fileérna under kokning.
  6. Sila av såsen, se till att pressa ur all saft ur löken,dillen & räkorna för det är där smaken sitter.
  7. Häll i den silade såsen i rengjord kastrull, tillsätt grädden och koka upp igen. Salta & peppra.
  8. Lägg i fiskfileérna i det saltade vattnet. Sjud på svag värme i 7-9 minuter.
  9. Blanda lite maizena i kallt vatten. Häll ner lite i tagit i såsen under omrörning tills önskad konsistensen är uppnåd.
  10. Pressa potatisen med en potatispress, salta & peppra lätt. En klick smör på kan vara gott beronde på smak.
  11. Ta ur fisken försiktigt ur vattnet och lägg på tallriken, häll lite hummer & vitvinssås på fisken.
  12. Garnera med en citronskiva och en knippe dill samt valfri sallad. 

Duka upp för en underbar måltid som passar lika bra till fest som till vardags. Njuuuuut!

Taggar: , , , , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu